%2

Közlemény a hivatali ügyfélfogadásról

Fájl: 

Újabb parkolókat lehet használni a Városház téren

A Városház tér fejlesztésének munkálatai jó ütemben haladnak.

A tér Óvoda felöli oldalán a mai naptól a merőleges parkolók egy része is használható!

Az építkezéshez szükséges pirossal jelölt terület lezárásra került, ugyanakkor a lépcsőházak, az üzletek és a kiépített parkolók megközelítése folyamatosan biztosított.

A nyilakkal jelölt gyalogos közlekedési útvonalakon az étterem, az üzletek, a lépcsőházak és a Városháza is biztonságosan megközelíthető.

Ezúton is kéjük a Lakosságot, hogy a munkaterületre ne lépjenek be!

A fejlesztés idején kérjük, hogy a kijelölt útvonalakat használják!

Türelmüket, megértésüket köszönjük!

Lajosmizse, 2020. október 29.

                                                                                                                                                         Basky András

                                                                                                                                                          polgármester

 

TÁJÉKOZTATÓ A 2020.11.01-ÉN TARTANDÓ LAJOSMIZSEI VÁSÁRRÓL

Tájékoztatom a Tisztelt Lajosmizsei Vásárba Látogatókat, hogy 2020. november 1-jén megrendezésre kerül a lajosmizsei országos állat- és kirakodó vásár! 

A járványhelyzetre való tekintettel javasolt a maszk viselése és a 1,5 méters távolság megtartása.

Tisztelettel: Vásár Rendezőség

Fájl: 

2020.10.21.

Testületi ülés dátuma: 
2020.10.21.
Meghívó: 
Jegyzőkönyv: 
Határozatok: 

Meghívó

Tájékoztató

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal felhívása. 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre a 2020/2021-es Tanévben egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.A jelentős pénzjutalom mellett a verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során.A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 500-800 ezer forintos jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 millió forintnyi támogatást nyernek el.A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb.Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, illetve tudományos munka terveivel.A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én, 15 óráig.TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:Magyar Innovációs Szövetség(cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.)e-mail: innovacio@innovacio.hu | tel.: 06-1-430 3330 | portál: www.innovacio.huA versenyfelhívás az alábbi linken érhető el.http://www.innovacio.hu/ifj_verseny_pdf/30_ifj_verseny_felhivas.pdf

Városház tér fejlesztésének III. üteme

Tisztelt Lakosság!

A Városház tér fejlesztésének III. üteme is megkezdődött. A jelentős területeken megvalósuló fejlesztés idejére újabb területek lezárása vált indokolttá.

Az építkezéshez szükséges pirossal jelölt terület lezárásra került, ugyanakkor a lépcsőházak, az üzletek és a kiépített parkolók megközelítése folyamatosan biztosított.

A fekete nyilakkal jelölt gyalogos közlekedési útvonalakon az étterem, az üzletek, a lépcsőházak és a Városháza is biztonságosan megközelíthető.

Ezúton is kéjük Önöket, hogy a munkaterületre ne lépjenek be!

A fejlesztés idején kérjük, hogy a kijelölt útvonalakat használják!

Türelmüket, megértésüket köszönjük!

 

                                                                                                                                               Basky András

                                                                                                                                                polgármester

Módosult a pályázatok benyújtási határideje

Pályázati Felhívás

 

Logó-, fotó és rajzpályázat éghajlatváltozás és klímavédelem Lajosmizsén témakörben általános és középiskolák, illetve a rajzpályázat esetében óvodások részére

Lajosmizse Város Önkormányzata a Klímabarát Települések Szövetségével konzorciumban „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Lajosmizsén” címmel (projektazonosító: KEHOP-1.2.1-18-2018-00174) sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, így közel 20 millió forint vissza nem térítendő támogatásból helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítására kerül sor.

A projektről bővebb információt a www.lajosmizse.hu oldalon a KLÍMA PROJEKT menüpontban olvashatnak

        1. A pályázat kiírója, szervezője

A logó-, fotó és rajzpályázat éghajlatváltozás és klímavédelem Lajosmizsén témakörben Lajosmizse Város Önkormányzata és a Klímabarát Települések Szövetsége, mint a fent hivatkozott KEHOP-1.2.1 pályázatot konzorciumban megvalósító Projektgazdák által kerül kiírásra és lebonyolításra. A pályázat megvalósításában részt vesz továbbá a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. és a Fénykörközösség Kutatási és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. mint szakmai együttműködő partner.

        2. ​A pályázatról

2020-ra a klímaváltozás lett az egyik legkiemeltebb globális környezeti probléma a Földön. Ennek több hatását már évek óta érzékeljük, láthatjuk: a Föld átlaghőmérséklete nő, ezáltal a sarki és magashegységi jégtakarók és gleccserek olvadnak, felületük csökken, hatásaként emelkedik a tengerszint, emellett egyre több a szélsőséges időjárási jelenség és természeti katasztrófa, melyek a klímaváltozással hozhatók összefüggésbe.

A legtöbb tudományos kutatás alapján a Föld klímájának jelenlegi változását – mely alapvetően természetes folyamat is-, jelentős mértékben az emberi tevékenységek során kibocsátott üvegház hatású gázok okozzák. Ilyen ÜHG például a szén-dioxid, nitrogén-oxid, metán és vízgőz is.

A klímaváltozás, mint globális környezeti probléma a lakosságot és ezen belül az óvodás és iskolás korosztályt is érinti, így a fent hivatkozott projekt keretében Lajosmizse város és térségének óvodái, általános és középiskolái részére különböző pályázatok és tanulmányi versenyek kerülnek kiírásra, melyek közül elsőként a város és környező településein működő óvodák esetében rajzpályázat, illetve általános és középiskoláknak szóló logó-, fotó- és rajzpályázat kerül kiírásra.

        3. Főbb pályázati információk

Pályázók köre

Lajosmizse település és térségének (környező települések) óvodásai, általános- és középiskolás, nappali, esti, levelező hallgatói, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Pályázat tárgya

A pályázat témája az éghajlatváltozás és a klímavédelem, melyhez kapcsolódva, az alábbi választható altémákban várunk pályaműveket benyújtásra.

Logó pályázat keretében:

  • a klímavédelemhez és az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó (lásd. 2. pont), a projekt arculatát meghatározó logó elkészítése

Fotó pályázat keretében:

  • Megújuló energiaforrások Lajosmizsén: az érintetlen környezetben rejlő energiákat, a bennük rejlő lehetőséget, potenciál bemutatása. (pl. a nap, a föld, a víz, a szél, vagyis a megújuló energiaforrások erejét, vagy éppen szépségét bemutató alkotások)
  • Figyelemfelkeltő fotók a hulladékkezelés témakörében (figyelemfelhívás pl. az illegálisan elhelyezett hulladékok ellen, figyelemfelhívás a szelektív hulladékgyűjtés vagy az anyaghasználat csökkentése érdekében
  • Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra – a szélsőséges időjárási jelenségek azaz az éghajlatváltozás hatásai a környezetünkre és azon belül a mezőgazdaságra (pl. aszály, belvíz stb.)

 

Iskolai rajzpályázat keretében:

  • A települési vízfelületek szerepe a klímavédelemben - Összefog a családunk a klímaváltozás ellen: Hogyan takarékoskodunk a vízzel
  • Megújuló energiaforrások Lajosmizsén: az érintetlen környezetben rejlő energiákat, a bennük rejlő lehetőséget, potenciál bemutatása. (pl. a nap, a föld, a víz, a szél, vagyis a megújuló energiaforrások erejét, vagy éppen szépségét bemutató alkotások)
  • Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra – a szélsőséges időjárási jelenségek azaz az éghajlatváltozás hatásai a környezetünkre és azon belül a mezőgazdaságra (pl. aszály, belvíz stb.)
  • Egyes növények és állatok szerepe a klímavédelemben: A méhek szerepe a élővilágban – ültess fűszernövényeket a kertben!

 

Óvodai rajzpályázat keretében:

  • Összefog az óvoda a klímaváltozás ellen: Faültetés a kertben. Miért fontos a fa?
  • Összefog a családunk a klímaváltozás ellen: Komposztláda építés a kertben. Miért jó komposztálni?
  • Összefog az óvoda a klímaváltozás ellen: Melyik kukába mit dobunk? Avagy a szelektív hulladékgyűjtés tudománya.

 

  1. Pályázati lépések, a pályázat tartalma
  2. 1. A pályázat elkészítésének lépései:
    1. A versenyben való részvétel feltétele, minimum 1 db a pályázatnak megfelelő pályamű, amely a klímaváltozással kapcsolatos fenti altémák bármelyikével kapcsolatos vizuális alkotás (logó, rajz, fotó, montázs, plakát stb.).
    2. Az alkotásokat bármilyen technikával kézzel vagy digitálisan, fekete-fehér vagy színes formátumban is el lehet készíteni, melyeket digitális formában szükséges benyújtani.
  1. 2. A pályázatot az alábbi kategóriákban hirdetjük meg:
    1. óvodai rajzpályázat
    2. általános iskola alsó tagozat rajzpályázat
    3. általános iskola felső tagozat logó, fotó és rajzpályázat
    4. középiskola logó, fotó és rajzpályázat
  1. 3. Benyújtással kapcsolatos információk
  • Benyújtási határidő: minden altéma esetében: 2021. január 8.

  • Egy adott pályázó maximum 1 db pályázati művel pályázhat altémánként.
  • A pályaműveket a fenti határidőig kell digitálisan megküldeni a lajosmizse@lajosmizse.hu e-mail címre, kérjük a tárgyban „klímaprojekt” megnevezést feltüntetni
  • A pályaművekhez tartozó adatvédelmi és szülői hozzájáruló nyilatkozatot (1. sz. melléklet) kitöltve és aláírva kérjük digitálisan (szkenelve) megküldeni a lajosmizse@lajosmizse.hu e-mail címre, és személyesen vagy postai úton is kérjük benyújtani az Önkormányzat részére.
  • A pályaművet beküldő elektronikus levélben az alábbi adatok megadása szükséges:
  • a pályamű címe,
  • a pályázó tanuló, intézmény és osztály megnevezése,
  • a tanuló e-mail címe
  • osztályfőnök neve, és elérhetőségei (e-mail címe, telefonszáma)
  • kitöltött, aláírt nyilatkozat az 1. sz. melléklet szerint.

 

A pályázatba nem kerülnek értékelésre azon pályázati művek, amelyek nem felelnek meg a fenti követelményeknek és / vagy a beküldő tanuló(k) nem teljesíti(k) a pályázat részvételi feltételeit, illetve amelyekhez nem nyújtották be az 1. sz. nyilatkozatot.

        5. Értékelés

A pályaművek értékelése objektív. Az értékelést egy szakértői zsűri végzi melyet egy – a klímavédelmi szakmai grémium (települési klímavédelmi kerekasztal) tagjai és a pályázatban szakmai együttműködőként közreműködő szervezetek témában jártas szakértői alkotnak.

Az értékelés szempontjai:

  • a témaválasztás eredetisége, reflexió szintje a témára
  • az üzenet eredetisége, komplexitása
  • a kidolgozás vizuális-grafikai elemeinek minősége,
  • alkalmazott technikák sokrétűsége 
  • a helyi kérdések, problémák, beépítése

Értesítés

A díjak átadására ünnepélyes keretek között kerül sor, melynek pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazottakat a pályázat kiírója külön értesíti.

        6. Díjazás

Valamennyi résztvevő emléklapban részesül. A kategóriánként 1-3 helyezettek ajándékcsomagban részesülnek.

  1. helyezett 30 000 Ft értékben
  2. helyezett 20 000 Ft értékben
  3. helyezett 10 000 Ft értékben

 

A legjobb alkotások bemutatására lehetőséget biztosítunk.

        7. További információ, elérhetőség

A pályázatokról bővebb információt a www.lajosmizse.hu oldalon a KLÍMA PROJEKT menüpontban olvashatnak.

További információ kérhető: Kasnyikné Földházi Tünde (kornyezetvedelem@lajosmizse.hu, +36 76 556 148)